1. januari innovatie

'Life sciences sector te sterk gedreven door snelle exits'

Veel investeerders in de life sciences sector, met name de Venture Capitalists, richten zich te sterk op de korte termijn. Logisch vanuit hun perspectief (maximaal rendement binnen een overzichtelijke periode), maar vaak niet in het belang van de innovatieve bedrijven waarin ze investeren. Die zien de kapitaalverstrekker vaak ruim voor de marktintroductie van hun vinding zijn belang verzilveren, terwijl ze juist dan gebaat zijn bij financiƫle zekerheid. Dit terugkerende patroon staat een volwassen life sciences sector in de weg.

 

Tot die conclusie komt Rein Strijker (CEO VitalneXt) tijdens de Dutch Life Sciences Conference, de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse life sciences sector die maandag bij het Pivot Park Life Sciences Community in Oss wordt gehouden. Als serial entrepreneur in de sector heeft hij zelf verschillende keren meegemaakt dat het belang van de financierder niet gelijk oploopt met dat van de ondernemer.

 

'De belangrijkste oorzaak van de onevenwichtigheid is de gerichtheid op een snelle exit bij sommige investeerders', is de ervaring van Strijker. 'Die verzilvering wordt door hen vertaald als waardecreatie, wat op zich juist is maar tegelijk ook weer geen waarde heeft als een exit de uiteindelijke marktintroductie van een product hindert.'

 

Consument bepaalt kracht life sciences

Strijker vindt dat de sector op zoek moet naar investeerders die langer hun investering kunnen vasthouden zodat ondernemers hun product goed naar de markt kunnen brengen. 'Waardecreatie gaat uiteindelijk om het realiseren van winst gedurende een lange periode. En dat is pas mogelijk bij producten die hun weg naar de consument vinden. De kracht van een sector wordt uiteindelijk bepaald door goede producten en de waardering van degenen die de producten kopen.'

 

Ook de life sciences sector zelf kan op dat punt nog stappen zetten, erkent Strijker. 'We zijn vaak veel te beperkt bezig. Ruim 90 procent van alle innovaties is gericht op ziektes, en dan het liefst op moeilijke en zeldzame ziektes.' Volgens hem levert een sterkere aandacht op gezondheid en het voorkomen van ziektes (preventie) de sector veel meer mogelijkheden op. Ook al omdat dit soort producten vaak een kortere ontwikkeltijd nodig heeft en daarmee het geduld van de investeerder minder op de proef wordt gesteld.

 

Grote kansen preventie verouderingsziektes

'Kijk eens hoeveel kansen healthy ageing biedt. Rond het Universitair Medisch Centrum Groningen is zich op dit gebied een heel kenniscluster aan het ontwikkelen. Gezien de voortschrijdende vergrijzing neemt de vraag naar kwalitatief goede producten op dat vlak alleen maar toe.' Er is hier veel behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsproducten. Onze sector kan daar zeker aan bijdragen.

 

Bovendien leveren innovaties bij verouderingsziektes de samenleving veel geld op. 'Als we de gemiddelde leeftijd van mensen met een eerste klinische diagnose van dementie (zoals Alzheimer) met vijf jaar weten te verhogen, dan beperk je uiteindelijk het aantal dementiepatiënten met 50 procent. Er is dan veel minder zorg nodig, wat van belang is gezien het feit dat een heel groot deel van onze zorguitgaven op gaan aan directe, persoonlijke zorg aan mensen ouder dan 65 jaar.' Hier liggen de grote uitdagingen en kansen voor de life sciences sector.

 

Over Dutch Life Sciences Conference

De Dutch Life Sciences Conference is het jaarlijkse netwerkevenement van de Nederlandse life sciences sector, waar bedrijven, kennisinstellingen en investeerders elkaar treffen rond internationale trends en ontwikkelingen en nieuwe zakelijke kansen. Ongeveer 350 vertegenwoordigers van het groeiende Nederlandse life sciences cluster (meer dan 350 bedrijven, omzet 18,7 miljard euro) en een toenemend aantal internationale deelnemers bezoeken jaarlijks de conferentie. De programma bestaat uit een investeerdersforum, plenaire lezingen, interactieve workshops, een informatiemarkt en netwerkmogelijkheden.

 

Over Pivot Park - Life Sciences Community Oss

Pivot Park is een inspirerende campus voor open innovatie in de life sciences. Voor starters én bestaande ondernemingen. Pivot Park - waartoe ook het Pivot Park Screening Centre behoort - is in februari 2012 ontstaan uit een initiatief van het farmaceutische bedrijf MSD in nauwe samenwerking met vijf partners: provincie Noord-Brabant, de gemeente Oss, de Nederlandse ministeries van Economische Zaken en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Deze laatste is tevens 100% aandeelhouder van Pivot Park.